I found one of my webpages listed in Google but the description is filled with my categories and tags instead of the description I placed in the description box. I'm using the Generatepress theme and have not changed any code.

I didn't find any listing for this problem within a search so perhaps I'm just special. Thoughts?

Join the Discussion
Write something…
Recent messages
MelWaller Premium
Sorry Michael, I don't have a clue. Maybe post the question or go ask in Live Chat...

Sorry I couldn't be more helpful.

Mel
Reply
Mikess Premium
No worries Mel, this question is posted in the question forum.
Reply
ChrystopherJ Premium
I replied to this question previously but the question got deleted and now it is back, very strange.

My reply previously was asking if you could provide your website and the post in question so that I can take a look for you. You can either add it here or PM it to me.
Reply
Mikess Premium
I removed the question and reposted.

The website is so broken now that it’s probably best if I just start over. I’ve already put a few hundred hours in it since I joined and if stuff keeps happening I’m going to move on to something more constructive like not dealing with a website.
Reply
ChrystopherJ Premium
Please see my reply on Andy's thread.
Reply
YumaBloggers Premium
It's not your theme at issue, it would be your SEO plugin. Under the settings you may have it set to generate descriptions automatically and it may not be overriding that when you fill that information in on your post page. You can confirm which description is live usually on your posts page in the description box. You may need to uninstall and then re-download your SEO plugin to fix the issue.
Reply
SuziDee Premium
I've learnt something by just reading this post. Thanks for the heads up, Yuma. I will keep this in mind if I ever run into the same problem. :-)
Reply
Mikess Premium
The SEO plugin is set to autogenerate, I believe this was covered in the training.

So it's probably easier if I don't have the autogenerate boxes checked. I'll uncheck the boxes and see if that fixes the problem.
Reply
YumaBloggers Premium
The main ones to leave unchecked in your case sound like the auto-generate from categories and auto generate from post tags. Usually All in One SEO will generate from the first paragraph of text if the field is left blank and those two boxes are not checked. Have a great morning.
Reply
Mikess Premium
So if I wanted to use automatic descriptions, categories, and tags I shouldn't write anything in the SEO area for each webpage. These should be left blank.
Reply
Mikess Premium
I uninstalled and reinstalled the SEO plugin but doing so changed nothing since I’m unsure where the cache is located. I then reset all SEO settings and removed all my manual entries then checked all the auto settings that I had before. Hopefully this clears up the Google entry next time Google crawls the page.

The only thing I couldn’t remove was the categories I added. I set all post back to uncategorized.

Glad I found this mistake early and asked for help. I didn’t think adding manual information would cause an issue.
Reply
Mikess Premium
So after doing all of that the website is completely broken. The pages are listed but when I click on one it can’t be found.

I couldn’t have possibly done anything that would lead to this problem. Unless uninstalling and reinstalling SEO breaks the website.

Guess I’ll wipe the site and start all over again, I would hate to do this when I have 300 pages.

If entering manual data into SEO is going to break your website I would’ve thought this would be mentioned in the training.
Reply
ChrystopherJ Premium
Removing and Adding AIO SEO will not break your website. Adding Manual entries to override the defaults will also not break your website. Removing your Categories from your posts might affect your Menu navigation, but it will not break your site as such.

What exactly is broken and would you like me to take a look? You don't need to start over, especially after putting 100's of hours in.

I don't mind resolving this for you.
Reply
Mikess Premium
I found the issue. The permalinks were somehow broken so I went to options and just saved changes without making changes. That rebuilt all the website links.

I didn’t remove any categories, I just set all pages to uncategorized.

It’s 11 pm in Japan so I’m going to get some much needed sleep. I’ll review my site tomorrow and if I need any help I’ll contact you. I think I have it under control now but I said that before.

Thanks
Reply
ChrystopherJ Premium
No worries, glad you have managed to recover it :-) Sleep well!
Reply
Top